Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Barn och ungdomar

Barn upplever våld med alla sina sinnen. För dig som upplevt våld i familjen eller hemmet kan det innebära att du sett de vuxna utöva fysiskt våld, eller att du hört gräl, bråk eller våld utan att du sett det. Det behöver alltså inte betyda att du sett fysiskt våld.

Har du en situation hemma som får dig att känna dig otrygg? Försöker du anpassa dig och ditt beteende så att det inte ska förekomma våld? Känner du att du påverkas av stämningen hemma på ett negativt sätt? Då lever du i ett hem med våld.

Många barn kan få svårt att koncentrera sig i skolan, ont i magen, svårt att sova, själv bli på dåligt humör och vara orolig att det ska ske nytt våld hemma. Det kan också vara svårt att berätta för andra vuxna hur det är hemma.

Utväg erbjuder stöd

Utväg erbjuder barn och ungdomar enskilda samtal och möjlighet att delta i en grupp. För att du ska kunna ha samtal på Utväg behöver din förälder ta kontakt med oss.

För att gå i enskilda samtal eller grupp behöver barnet ha ett såpass utvecklat språk att det går att föra samtal. I övrigt anpassas samtalen efter barnet och det barnet har behov av att berätta. Även de pedagogiska inslagen anpassas efter varje barns behov.

I våra samtal har vi tystnadsplikt. Stödsamtalen är kostnadsfria.

Barn- och föräldragrupp

Som barn kan det vara en befrielse att kunna träffa andra som upplevt liknande saker så att känslan av ensamhet mildras. Utväg erbjuder kontinuerligt barn- och ungdomsgrupper. Parallellt med barngruppen bedrivs en föräldragrupp där vuxna som är närstående barnet får stöd i att möta barnets upplevelser och reaktioner.

Grupperna leds av två gruppledare och träffas en gång i veckan under en begränsad tid. Gruppverksamheten är kostnadsfri.

Kontakta oss

För barn under 18 år behöver vårdnadshavare vanligtvis samtycka till kontakten. Vårdnadshavare kan själv ta kontakt med samordnare för barn och ungdomar via telefon. Om du redan har en kontakt med någon av våra samverkande myndigheter kan du be att de förmedlar kontakten. Med hänvisning till verksamhetens starka sekretess undviker vi kontakt via mejl.


Senast uppdaterad: 2024-04-08 09:08