Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Barn och ungdomar

barn i grupp

Här får du information om vilket stöd Utväg erbjuder, och hur du kan få kontakt med verksamheten.

Barn upplever våld med alla sina sinnen. För dig som har upplevt våld i familjen eller hemmet kan det innebära att du sett de vuxna utöva fysiskt våld, eller att du hört gräl, bråk eller våld utan att du sett det. Det behöver alltså inte betyda att du sett fysiskt våld. Har du en situation hemma som får dig att känna dig otrygg, att du försöker anpassa dig och ditt beteende så att det inte ska förekomma våld, eller att du känner att du påverkas av stämningen hemma på ett negativt sätt lever du i ett hem med våld. Exempel på hur många barn kan må eller känna sig är att de har svårt att koncentrera dig i skolan, ont i magen, svårt att sova, är själv på dåligt humör och är orolig för att det ska ske nytt våld hemma. Vi vet också att det är svårt att berätta för andra vuxna hur det är hemma. 

Vi erbjuder stöd

Vi erbjuder dig som barn och ungdom enskilda samtal och också möjlighet att delta i en grupp. För att som barn kunna ha samtal på Utväg behöver din föräldrar ta kontakt med oss. Är du ungdom kan du själv kontakta Utväg för rådgivning och stöd.

I våra samtal har vi tystnadsplikt.

Kontaktuppgifter; Utväg Södra Älvsborg har telefontid varje vardag 8:00-9:00; 0707-16 09 29 

Det går också bra att kontakta verksamheten genom 1177;

Utväg Södra Älvsborg, Borås - 1177 Vårdguiden

Kontaktuppgifter till samordnare för barn och ungdomar finns under fliken "kontakta oss"

 

Utväg erbjuder barn som upplever/ har upplevt våld stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet. För att gå i enskilda samtal eller grupp behöver barnet ha ett såpass utvecklat språk att det går att föra samtal. I övrigt anpassas samtalen efter barnet och det barnet har behov av att berätta. Även de pedagogiska inslagen anpassas efter varje barns behov. Stöd hos Utväg har ingen åldersgräns. Vi kan också erbjuda samtal för de vuxna som ska stödja barnet i att bearbeta sina upplevelser. Stödsamtalen är kostnadsfria.

Barn- och föräldragrupp

Som barn kan det vara en befrielse att kunna träffa andra som upplevt liknande saker så att känslan av ensamhet kan mildras. Vi erbjuder vanligtvis två barngrupper varje termin och dessa grupper sätts samman utifrån ålder.  Parallellt med barngruppen bedrivs en föräldragrupp där vuxna som är närstående barnet med hjälp av utbildade gruppledare får stöd i att möta barnets upplevelser och reaktioner. Grupperna leds av två gruppledare. Grupperna träffas en gång i veckan under en begränsad tid. Gruppverksamheten är kostnadsfri.

Hur Du går tillväga

Barn har rätt att få samtalsstöd då de upplevt våld i sin uppväxtmiljö. För barn under 18 år behöver vårdnadshavare vanligtvis samtycka till kontakten. Vårdnadshavare kan själv ta kontakt med samordnare för Barn och Ungdomar via telefon. Om du redan har en kontakt med någon av våra samverkande myndigheter så kan Du be att de förmedlar kontakten. Med hänvisning till verksamhetens starka sekretess undviker vi kontakt via mail.

Utväg Södra Älvsborg har telefontid:
måndag - fredag 8:00-9:00
Tel: 0707-16 09 29


Senast uppdaterad: 2022-04-13 11:43