Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdnadshavare

Barn upplever våld med alla sina sinnen.

Barn som upplever våld

Har ditt barn upplevt våld i familjen eller hemmet? Att uppleva våld kan innebära att barnet sett er vuxna utöva fysiskt våld, eller att barnet hört gräl, bråk eller våld utan att de vuxna förstått att barnet upplevt det. Det behöver alltså inte betyda att barnet sett fysiskt våld. Har barnet en situation hemma som får det att känna sig otryggt? Försöker barnet anpassa sig och ta ansvar för att det inte ska förekomma våld? Uppvisar ditt barn symtom på att inte må bra? Exempel på hur många barn kan må eller känna sig är att de har svårt att koncentrera sig i skolan, ont i magen, svårt att sova, är själv på dåligt humör samt kan vara orolig för att det ska ske nytt våld hemma. Vi vet också att det är svårt att berätta för andra vuxna hur det är hemma. Barn behöver prata om sina upplevelser.

Vi erbjuder stöd

Vi kan erbjuda barn och ungdom enskilda samtal på Utväg. De kan också erbjudas möjlighet att delta i en grupp. För att som barn kunna ha samtal på Utväg behöver barnets förälder/vårdnadshavare ta kontakt med oss. För att gå i enskilda samtal eller grupp behöver barnet ha ett såpass utvecklat språk att det går att föra samtal. I övrigt anpassas samtalen efter barnet och det barnet har behov av att berätta. Även de pedagogiska inslagen anpassas efter varje barns behov. Som förälder/vårdnadshavare får du också möjlighet till samtal för att kunna stötta och vara tillgänglig för ditt barns bearbetning. 

I våra samtal har vi tystnadsplikt, men har anmälningsskyldighet om det framkommer att barn far illa. Stödsamtalen är kostnadsfria. Allt stöd är frivilligt.

Barn- och föräldragrupp

Som barn kan det vara en befrielse att kunna träffa andra som delar liknande upplevelser. Utväg erbjuder kontinuerligt barn- och ungdomsgrupper. Parallellt med barngruppen bedrivs en föräldragrupp där den icke våldsutövande förälder/vårdnadshavare deltar och får stöd i att möta barnets upplevelser och reaktioner. Grupperna leds av två gruppledare. Grupperna träffas en gång i veckan under en begränsad tid. Gruppverksamheten är kostnadsfri.

Hur du går tillväga

Barn har rätt att få samtalsstöd då de upplevt våld i sin uppväxtmiljö. För barn under 18 år behöver vårdnadshavare vanligtvis samtycka till kontakten. Vårdnadshavare kan själv ta kontakt med samordnare för barn och ungdomar via telefon. Med hänvisning till verksamhetens starka sekretess undviker vi kontakt via mail.

Utväg Skaraborg har telefontid:
måndag - fredag 8:00-9:00
Tel: 0700- 85 25 06


Senast uppdaterad: 2022-02-28 11:45